Ken je die momenten dat je bezig bent met iets, terwijl het niet goed lukt? Je wil dat het goed gaat, maar vanwege de een of de andere reden gaat het niet zo soepel of goed als je had gehoopt. Resultaat: je raakt gefrustreerd. Bijvoorbeeld wanneer je een artikel schrijft, maar je kan geen openingszin bedenken. Of je probeert je fiets van slot te halen, maar de sleutel wil niet draaien in het slot. Of misschien wil je gaan sporten, maar ben je vaak te moe om te beginnen.

Er zijn dus verschillende situaties waarin je je gefrustreerd kan voelen. Je kan gefrustreerd zijn omdat je iets wil wat nu niet lukt. Of omdat je graag iets anders wil maar je weet niet wat. Of omdat je iets wilt veranderen, maar niet kan bedenken hoe dat kan. Of omdat iets anders loopt dan verwacht, of juist omdat je hebt geprobeerd het anders te doen dan normaal en nog steeds komt het uit op het resultaat waar het altijd op uitkomt.

Het laatste wat je nu waarschijnlijk wilt, is energie verspillen aan de frustratie die je voelt. Je wilt werken aan een oplossing. En die oplossing moet nú komen. Dáár wil je jouw tijd en energie aan besteden. Frustratie wegstoppen is dan het gevolg. En waarschijnlijk stop je wel vaker negatieve gevoelens weg. Die zijn immers erg vervelend en nutteloos!

Uit onderzoek is gebleken dat je helaas niet kunt kiezen welke gevoelens je wel wegstopt of negeert en welke niet. Het gevolg: alle gevoelens worden (in een bepaalde mate) gedempt. Dus ook gevoelens van spanning die aangeven dat je last krijgt of hebt van stress. Maar ook de positieve gevoelens. Die mooie en fijne gevoelens die je nou juist zo graag ervaart! Bovendien brengt de afwisseling van positieve en negatieve gevoelens ook extra waarde in het leven.

Je kunt je dan ook afvragen: hoe erg is die frustratie? En je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: frustratie is niet erg. Frustratie is een bepaalde mate van boosheid, een emotie die een gevoel van machteloosheid of bemoeienis weer geeft (je geeft ergens om of iets raakt je erg). Ook al is het voor jou misschien niet wenselijk, kan het vervelend zijn en veel energie nemen, maar het is niet erg. Het geeft namelijk ook aan dat je om iets of iemand geeft, dat je gemotiveerd bent en dat je het ergens niet mee eens bent! Eigenlijk kan dat gevoel van frustratie je dus ook veel over jezelf vertellen en hoe je in een bepaalde situatie staat.

Dus ook al wil je een situatie veranderen dan hoef je gevoelens van boosheid niet weg te stoppen. Het gevoel van frustratie kan je juist verder helpen om die verandering te realiseren. Probeer je gevoel daarom te leren accepteren en soms zelfs wel te omarmen. Dit betekent trouwens niet dat je altijd iets met je gevoelens moet doen; in sommige gevallen ben je ook ‘machteloos’ en ligt verandering niet in jouw handen (bijvoorbeeld: het is ijskoud buiten en je wacht op de bus en je raakt gefrustreerd omdat je koud wordt door het lange wachten). Wat wel in jouw handen ligt is dan de keuze wat je met je gevoel doet: laat je je volledig verteren door het negatieve gevoel of accepteer (en omarm je) het gevoel (de situatie is zoals hij is)? Mocht het in jouw macht liggen om iets te veranderen, dan kun je proberen om het deel van de situatie waar je invloed op hebt een volgende keer anders aan te pakken om een ander resultaat te bereiken. Wanneer het jezelf niet lukt om anders met een situatie om te gaan en/of een situatie anders aan te pakken, dan kun je op zoek gaan naar begeleiding. Samen met een hulpverlener kan je een situatie vaak helderder en realistischer bekijken. Het is dan ook gemakkelijker om verandering te maken.

Hoewel een gevoel van frustratie dus enorm vervelend en vermoeiend kan voelen, kan het je toch (uiteindelijk) ook veel brengen/opleveren! Niet in de laatste plaats, omdat je ook positieve gevoelens levendiger ervaart. Heb je hulp nodig bij het leren omgaan met negatieve gevoelens, zoals frustratie, probeer dan ook de juiste hulp te zoeken. #chooseyourway

Jozien Elgershuizen – Choose Your Way

 Mensen hebben vaak heel veel potentie in zich, maar zijn zich hiervan niet altijd goed bewust. Ook veel professionals zoals trainers en docenten hebben meer mogelijkheden dan zij zich realiseren. Ik bied uitdagende en creatieve begeleiding op zowel persoonlijk als professioneel vlak aan deze professionals. De begeleiding richt zich op het verkrijgen van inzicht in de verschillende mogelijkheden en het maken van een passende keuze om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van deze passievolle professionals te versterken.

Call Now