Het is duidelijk: de griep gaat nog volop rond in Nederland en het einde is er nog niet (de verwachting is nu rond maart). Nu kwam ik op internet de bovenstaande tweet tegen. Dit was een reactie op een oproep van Jimmy Fallon om te delen welke wetten er ontbreken in de wereld. Een stuk of 30 van de reacties werden gedeeld op BoredPanda.com. Een van de reacties die mij raakte was de bovenstaande reactie van een werknemer. In Nederland niet echt “gebruikelijk” dacht ik …

Maar laten we er even bij stil staan. Hoe vaak hoor je niet om je heen: “Ja, ik voelde me ziek, maar ik ben toch maar naar werk gegaan” of “Als ik te veel ziektedagen heb, ben ik bang dat ik mijn baan verlies”. Werknemers gaan dus toch soms naar werk, terwijl ze ziek zijn (en ik spreek dan even niet over een kater op een maandagochtend 😉 ). Een leidinggevende hoeft dan niet eens expliciet een beroep te doen op medewerkers om naar werk te komen. Dat beroep doen zij zelf immers wel.

En daar zit meteen een van de belangrijke factoren voor de aanwezigheid van zieke werknemers: een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Want hoewel de werknemer ziek is, voelen ze zich toch verantwoordelijk voor hun werk, de werkdruk van de collega’s en willen ze graag goed presteren voor hun leidinggevende. Waarom zouden ze dan niet vandaag ook naar werk komen en proberen te helpen met dat ene belangrijke project?

In “normale” (gezonde) omstandigheden is een groot verantwoordelijkheidsgevoel natuurlijk heel fijn, zowel voor de collega’s als de leidinggevende: ze zorgen ervoor dat werkzaamheden niet versloffen, dat de kwaliteit van hun werk hoog is en dat deadlines goed in de gaten worden gehouden. Kunnen collega’s nog wat hulp gebruiken bij hun taken? Ook dan kan er gerekend worden op die sterke collega!

Maar als die sterke collega opeens door de griep geveld wordt, dan heeft die collega even alle energie nodig om te herstellen. En laat dit nou thuis beter gaan dan op kantoor waar het volgende project alweer voor de deur staat. Thuis kan een zieke werknemer immers even letterlijk en figuurlijk afstand nemen van alle taken, en de energie op zichzelf en het herstel richten. Probeer dan ook niet de collega – ook als het bijvoorbeeld jouw leidinggevende is – allerlei werkgerelateerde WhatsApp-berichten te sturen (een beterschap-appje is natuurlijk wel fijn), maar geef de hem/haar even de ruimte om te herstellen.

Hoe ga jij met zieke medewerkers/collega’s om? Laat je de collega toch naar werk komen? Verwacht je hem/haar op werk? Of wens je hem/haar beterschap (en stuur je een bosje bloemen of een fruitmandje)? 

Twijfel je wat je moet doen? Hieronder nog even een aantal redenen voor werkgevers om een zieke medewerker thuis goed uit te laten zieken en de collega vooral beterschap te wensen:

– ieder mens heeft rust en energie nodig om te herstellen van ziekte

– een zieke medewerker blijft langer ziek als er geen mogelijkheid is om rust te nemen

– de kans op verergering van de fysieke of mentale klachten is dan ook groot 

– het resultaat hiervan is nog langere afwezigheid 

– dit kan leiden tot extra werkdruk voor de (directe) collega’s

– sociaal werkgeverschap verbetert de sfeer op de werkvloer

– betrokkenheid van een leidinggevende is een belangrijke reden voor werknemers om te gaan werken voor een organisatie (en bij afwezigheid van die betrokkenheid dus ook om weg te gaan…)

– een zieke werknemer op de werkvloer is weinig productief

– het is beter voor de inzetbaarheid op de lange termijn 

– …. (en welke reden zie jij nog meer?)

Ben je het hier mee eens? En zo ja, welke redenen zie jij verder nog? 

Voor iedereen die (nog) op bed lig: veel beterschap!

En voor iedereen op de werkvloer nog een paar tips voor zolang de griep het land nog niet uit is: goed de handen wassen, gebruik weggooi zakdoekjes (en gooi die ook weg en houd ze niet dagenlang in je broekzak), hoest in je elleboog en vermijd het schudden van handen 🙂

Warme groet,

Jozien Elgershuizen

P.s. vaak kan een werknemer na een (korte) periode van ziekte weer gewoon aan het werk en alle werkzaamheden oppakken. Soms kan dit ook moeilijker zijn, bijvoorbeeld na een langere of heftigere periode van ziekte. Ga dan vooral als werkgever en werknemer met elkaar in gesprek! Wat kan de werkgever/leidinggevende bieden? Wat zijn de mogelijkheden? Wat heeft de werknemer nodig?

Heb je als leidinggevende of manager behoefte aan meer tips bij verzuim? Neem dan contact op met mij om jouw casus te bespreken.

Call Now