Te vaak lees en hoor ik nog opmerkingen dat hoogsensitiveit als probleem of ziekte wordt gezien. Er wordt dan vaak gedacht dat een hoogsensitieve persoon (HSP) fragiel of timide is. Dit is erg jammer, want dit beeld klopt niet. Veel hoogsensitieve mensen zijn juist erg ondernemend en nieuwsgierig!

Wanneer je zeer sensitief bent, komen er op allerlei manieren hele diverse prikkels binnen (en bij de een zijn die prikkels diverser dan bij de ander). Dit komt door een aangeboren aandachtigheid voor nuances. Hierdoor neem je heel veel details waar, heb je een emotionele intuïtie en een zesde zintuig voor mogelijke gevolgen van woorden en acties. Ervaar je veel prikkels? Besef dan dat je als HSP je gevoeligheid als last kan ervaren als je er nog niet op een bewuste en voor jou passende manier mee om kan gaan. Uit eigen ervaring weet ik dat dan gevoelens van frustratie, onzekerheid of machteloosheid kunnen ontstaan. Wanneer je wel goed met jouw sensitiviteit kan omgaan, zal je ervaren dat het je juist waardevol maakt en dat je krachtige eigenschappen hebt. Hoogsensitiviteit is een hele mooie eigenschap die je kunt inzetten zoals jij wilt. De keuze is aan jou!

8 Krachten van hoogsensitieve mensen:

1.      Je voelt emoties van je vrienden goed aan

Sensitief voor prikkels betekent dat je ook gevoelens om je heen snel kunt oppikken. Ook als je samen bent met je vrienden. Ervaar je tijdens het samenzijn met vrienden bepaalde emoties, kijk dan of dit jouw emoties zijn of die van een vriend(in). Vraag mensen eventueel naar wat ze voelen op dat moment of vraag of ze hetzelfde gevoel hebben als jij om te bepalen waar je gevoel op dat moment vandaan komt.

2.      Je bent heel creatief

Deze kracht ervaar ik zelf in het bijzonder als erg prettig en handig! Hoewel het ook kan betekenen dat je 100 dingen tegelijk wilt doen, betekent het ook dat je 100 oplossingen tegelijk kan bedenken. Je ervaart intuïtief vaak heel snel waar een probleem ligt. Is er dus ergens een probleem dat moet worden aangepakt, dan kun jij goed helpen!

3.      Je kan goed samenwerken

Door jouw opmerkzaamheid voor nuances kan je veranderingen in gevoelens van anderen goed aanvoelen. Door je hiervan bewust te zijn en rekening mee te houden, kan je goed met anderen samenwerken.

4.      Je kan goed zelfstandig werken

Wanneer hoogsensitiviteit je kracht is, heb je geleerd dat je soms wat ‘Me Time’ nodig hebt. Dit kan door zelfstandig aan iets te werken. Door dit te oefenen, wordt het een kwaliteit van jezelf.

5.      Je hebt waardering voor de natuur om je heen

De natuur is een zeer belangrijk element. Doordat je waardering hebt voor de natuur om je heen, is balans met de natuur belangrijk voor je. Je merkt daardoor ook sneller dan anderen een disbalans op. Dit is erg belangrijk aangezien wij mensen afhankelijk zijn van de natuurlijke omgeving om ons heen. Door rekening te houden met de natuur werk je aan een duurzame wereld.

6.      Je kan goed overweg met hele jonge kinderen en dieren

Hoewel dieren en hele jonge kinderen hun behoeftes niet kunnen uitspreken, kan een HSP hen vaak goed begrijpen. Omdat je als sensitief persoon snel non-verbale signalen kan oppikken, is het voor jou makkelijker bij hele jonge kinderen en dieren aan te voelen hoe gedrag geïnterpreteerd moet worden en waar zij behoefte aan hebben.

7.      Je hebt geen weerberichten nodig

Door je hooggevoeligheid ben je gevoelig voor allerlei prikkels. Wanneer de lucht droger of vochtiger wordt, of de druk verandert in de lucht, voel je dit sneller dan anderen in je lichaam door je lichamelijke reactie hierop.

8.      Je kan intens blij worden van vrolijke gebeurtenissen

Als HSP voel je intens. Dat betekent dat je emoties ook heel intens kunnen zijn. Maak je iets vrolijks mee? Dan kan dat een intens positief gevoel geven. Wanneer je bewust bent van gebeurtenissen of activiteiten die je vrolijk maken, kunnen die ‘events’ werken als een booster. Een mooie manier om aan je energie te werken!

Wil jij ook leren omgaan met jouw hoogsensitiviteit? Wil je de bovenstaande krachten ervaren? Maar lijkt je het lastig om jouw last tot kracht om te vormen? Maak dan eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek door een email te sturen naar jozien@chooseyourway.eu. Ik vertel je graag hoe ik jou kan begeleiden bij het leren omgaan met jouw sensitiviteit! Ook jij kan leren omgaan met de prikkels om je heen 🙂 #chooseyourway

Jozien Elgershuizen – Choose Your Way

Mensen hebben vaak heel veel potentie in zich, maar zijn zich hiervan niet altijd goed bewust. Ook veel trainers en docenten hebben meer mogelijkheden dan zij zich realiseren. Ik bied uitdagende en creatieve begeleiding op zowel persoonlijk als professioneel vlak aan deze professionals. De begeleiding richt zich op het verkrijgen van inzicht in de verschillende mogelijkheden en het maken van een passende keuze om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van deze passievolle professionals te versterken.

Call Now