We zijn al weer een aantal weken onderweg. Het is dan ook een goed moment om even terug te kijken op de afgelopen periode. Even een paar reflectievragen voor je: Hoe verliep het thuiswerken bij jou? Hoe is het gesteld met jouw werk-privé balans? Neem je voldoende rustmomenten in deze vreemde en voor velen hectische tijd? En denk je nog aan gezond eten? En niet onbelangrijk: Heb jij eigenlijk al plannen gemaakt voor de komende weken? Hoe ga je de komende periode in?

Als we de ministers mogen geloven is de tijd van social distancing voorlopig nog niet voorbij. Het is daarom goed om je in te stellen op een langere periode van thuiswerken en social distancing. Waarschijnlijk heeft dit de afgelopen weken al om meer flexibiliteit gevraagd en jouw concentratievermogen uitgedaagd. Door alle veranderingen en extra druk van diverse kanten is het dan ook niet vreemd als je energiepeil drastisch omlaag is gegaan en dat je last hebt gekregen van allerlei stressklachten als hoofdpijn, stijve spieren of een continu onrustig gevoel.Wellicht heb je ook last van stemmingswisselingen (van blij zijn met extra tijd voor je gezin tot frustratie omdat je je taken van vandaag nog niet hebt kunnen afronden) die nog eens een extra beroep doen op je energiereserve. Het is dan ook heel normaal als je er even door heen zit en je focus ver te zoeken is! Een (week)planning en goede zelfzorg is dan wel extra belangrijk.

De verwachting is dus dat deze periode van anders werken en social distancing voorlopig nog niet voorbij is. Niet alleen omdat het corona virus nog heerst en we voorlopig moeten thuiswerken. Van meerdere kanten wordt al aangegeven dat we rekening moeten houden met een nieuwe werkelijkheid en dat werken ook op de werkvloer er straks anders uit gaat zien (en wellicht is dit wel blijvend). Het wordt daardoor extra belangrijk om met regelmaat stil te staan bij de vraag: Hoe zorg jij ervoor dat je ook de komende periode – hoelang deze ook duurt – goed door komt?

Hieronder geef ik een aantal tips om te werken aan je energiebalans en vitaliteit. Je zal dan beter kunnen omgaan met stressklachten en jouw concentratievermogen & focus zal omhoog gaan.

Belangrijke dagelijkse basis:

  • Zorg voor een goed dag- en nachtritme om onder andere de kwaliteit van je slaap- en eetritme te behouden. Heb je moeite met doorslapen? Heb je het gevoel dat je langer dan 20 minuten wakker ligt? Ga dan uit bed en ga wat rustigs (liefst iets saais!) doen totdat je je moe voelt en ga dan weer naar bed (hanteer ondertussen wel je vaste opsta en naar bed gaan tijd).
  • Houd in de gaten wat je eet om te zorgen dat je voldoende gezonde voeding binnen krijgt – en wissel verschillende soorten groenten en fruit af – voor alle nodige vitaminen en mineralen.
  • Drink voldoende (plat/niet-bruisend) water (/kruidenthee) om onder meer je spijsvertering te ondersteunen. Hier zijn standaarden voor, die je vast wel kent. Ik wil je daarom vooral graag aanmoedigen om te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft: heb je bijvoorbeeld veel last van een droge mond of een donker gele plas, drink dan meer.
  • Neem voldoende tijd voor activiteiten die rust geven in je hoofd. Denk bijvoorbeeld aan yoga of mindfulness oefeningen, een uurtje zumba via een sport app of probeer een nieuwe sport via een live stream.
  • Geef dagelijks aandacht aan positieve dingen of dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kan bijvoorbeeld door een soort dagboekje bij te houden voor jezelf, of dit met jouw partner of een vriend(in) te bespreken.
  • Beperk het aantal nieuwsmomenten voor minder negativiteit. Je kan dan denken aan het nieuws op tv, radio of sociale media. Als je nu hele dagen het nieuws bijhoudt, probeer dit dan te verminderen naar 1-2 keer per dag. Uiteindelijk is 1 keer per dag of per 2 dagen ook voldoende, situaties veranderen immers niet plotseling.

Daarnaast belangrijk voor een evenwichtige agenda (en het voorkomen van sleur in de dagen):

–         Zorg voor afwisseling in jouw dagelijkse mentale en fysieke activiteiten: bijvoorbeeld een puzzel maken of een boek lezen en daarna even een aantal sportoefeningen doen of in de tuin werken

–         Zorg voor afwisseling in individuele/persoonlijke en ‘sociale’ activiteiten: ga bijvoorbeeld eerst een boekje lezen met de kinderen of een spelletje spelen en daarna zelf bezig met thuiswerken of bijvoorbeeld met yoga

–         Zorg voor afwisseling in activiteiten die gericht zijn op het nu en op de toekomst: bijvoorbeeld eerst een planning maken over wat je gaat doen in de komende 3 weken en daarna dat belangrijke project afmaken dat deze week nog afmoet of doe een (of meerdere) mindfulness oefening(en) om weer even in het hier en nu te raken

Hopelijk kunnen bovenstaande tips jou helpen bij het maken van een planning de komende weken en zo jouw mentale weerbaarheid te versterken (en de komende periode goed door te komen). Ook daarna blijft aandacht voor een goede balans belangrijk! Onthoud en gebruik de tips dus ook als je (weer) naar werk gaat en als – uiteindelijk – corona weer het land uit is 🙂

Kom je er zelf (met bovenstaande tips) even niet uit, neem dan gerust even telefonisch contact of stuur me even een mailtje. De komende weken zal ik op de donderdagochtend tussen 11-12 uur een gratis telefonisch spreekuur houden. Je kan dan bellen via telefoon of WhatsApp, of via Jitsi (https://jitsi.org/) even meeten (laat me even weten als je hiervan gebruik wilt maken dan stuur ik je vlak voor het spreekuur de link van de Jitsi Meet/Call). Dit geldt zeker ook als je te maken hebt met een uitdaging als hoogsensitiviteit of een chronische ziekte. Samen kijken we hoe jij meer energie en een vitaler gevoel kan krijgen!

Veel gezondheid en kracht gewenst!

Warme groet,

Jozien

06-28259161/ jozien@chooseyourway.eu

Call Now